Taco-Patäng

Fredag är Taco-dag. Ganska ofta i alla fall. Mycket gott! Och jag tycker det är trevligt att göra olika varianter av taco. En favorit är min egen taco-patäng vilket är en blandning mellan paj och gratäng. Paj kan bli lite snålt tycker jag… 😀 Eftersom jag ofta lagar mat ”lite på en höft” så är det kanske synd att kalla detta recept men ni ska få ta del av ingredienserna och tillvägagångssättet åtminstone!

Gör en vanlig pajdeg (smör, mjöl, vatten… och vad mer som kan tänkas vara gott) och tryck ut i en form med ganska höga kanter. Förgrädda den i ugnen ca 10 min på 225°. Stek upp köttfärs och blanda i taco-kryddor, precis som vanligt. Hacka tomat, paprika, gul lök och jalapeño (kan naturligtvis fylla på med vilka grönsaker man vill). Korka upp en burk green chili. Rör ner alltsammans i köttfärsen. Blanda också i några grabbnävar riven ost. Häll hela härligheten i pajformen och fördela jämt. Rör ihop ett ägg och grädde (matlagning, mellan eller visp – beroende på tycke och smak) och krydda med lite peppar och chilipulver. Häll blandningen över patängen. Till sist brukar jag ha på ytterligare lite riven ost på toppen (ost är gott :D) och strö över nachochips. In i ugnen igen och låt stå tills den ser färdig ut… Beroende på hur mycket vätska man har i kan det hända att man får lägga lite folie över så inte chipsen blir svarta innan det är klart.

Serveras med guaccemole, salsa, gräddfil, mera chips och i min värld; jordens godaste taco-dipp!

Under mina år uppe i Härjedalen hade vi många, många smaskiga taco-kvällar och då gjorde alltid min goda vän Malin en dipp som är helt fantastiskt god. Försvinnande god kan jag säga. 😉

Som jag minns den och gör den själv, numera när inte Malin är i krokarna så ofta, blandar man crème fraiche (helst vanlig – light/lätt/mini är för fegisar), vitlök, tacokryddor och lite kethup eller chilisås. Och sen dippadippadippa! Mmmmm! 😀

Prova tycker jag! 😀

Trevlig fredag på er!

P.S. Malin fyller förresten år idag så stort grattis till dig, vännen! ♥

Annonser

4 kommentarer

Under Recept & Mat

4 svar till “Taco-Patäng

  1. Tammy

    Vilken yummy patäng! Min hade dock varit utan jalapeno och chili, ya caramba så starkt! Hoppas fredagen var najs. Nu är det natt för mig! 😀

  2. malin

    Tack för gratulationer! 🙂
    Jo, dippen fanns på bordet till vår tacco-kväll vi hade igår! brukar bli lite alla möjliga kryddor i min. Mindre och mindre utav den färdigblandade tacco-krydd påsen för att slippa några E’n. Den blir olika varje gång. Men spiskummin, och persilade är alltid med! .. men vitlöken är det viktigaste förstås! 😉

    • Åh, vad trevligt det låter! Önskar jag var lite närmare… Härliga Östersund! 😀 Låter som att vi måste ses snart så jag får prova din utvecklade dipp-version – mycket bra med mindre E’n och annat skräp som alltid ska tryckas i färdiga produkter!

      Och Persillade är ju en riktig kalaskryddblandning! 😀

      P.S. Kommer ihåg för JÄTTElänge sedan, när du och M bodde ihop – då gjorde du en jädrans god vitlöksdipp med massa persillade… JUM!! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s